مشاوره رایگان
خانهوبلاگ ارتباط بین آپنه انسدادی خواب و دیابت

ارتباط بین آپنه انسدادی خواب و دیابت

17 جولای 2021
0 399
ارتباط بین آپنه انسدادی خواب و دیابت

آیا می دانید که بین دیابت و آپنه انسدادی خواب ارتباط وجود دارد؟ احتمالا افرادی که همزمان به این 2 بیماری مبتلا هستند و از دستگاه کمک تنفسی سی پپ (CPAP) استفاده می کنند، از این موضوع اطلاع دارند. چون وقتی استفاده از دستگاه را شروع می کنند، هم علائم دیابت و هم علائم آپنه خواب در آن ها بهبود پیدا می کند.

دیابت یک اپیدمی جهانی است که با افزایش غیر طبیعی قند خون مشخص می شود. آپنه خواب هم یک اختلال تنفسی است که هنگام خواب رخ می دهد. در بسیاری از موارد، اختلالات تنفسی حین خواب تشخیص داده نشده و در نتیجه درمان هم نمی شوند.

تحقیقات جدید نشان داده اند که بین آپنه خواب و افزایش قند خون ارتباط وجود دارد. با توجه به اینکه این 2 بیماری تاثیر زیادی روی سلامتی دارند، تصمیم گرفتیم در این مقاله ارتباط آن ها را با هم بررسی کنیم.

ابتدا به کدام بیماری مبتلا می شوید: آپنه انسدادی خواب یا دیابت؟

محققان بیش از 2 دهه است که به ارتباط بین دیابت و آپنه انسدادی خواب که به آن OSA هم گفته می شود، پی برده اند. در یک مطالعه مهم که سال 1981 توسط Rees انجام شد، شیوع بالای اختلالات تنفسی حین خواب در بیماران دیابتی گزارش شد. از آن زمان به بعد، در مطالعات زیادی ارتباط بین آپنه انسدادی خواب، عدم تحمل گلوکز و مقاومت به انسولین مشاهده شد.

دیابت

دیابت

 

امروزه از مقاومت به انسولین به عنوان عاملی که خطر دیابت را افزایش می دهد، نام برده می شود. در افراد مبتلا به این اختلال سلول های بدن به هورمون انسولین واکنش نشان نمی دهند. در این شرایط، لوزالمعده سعی می کند با ترشح انسولین بیشتر قند خون (گلوکز) را کنترل کند. در نتیجه، به تدریج سلول های لوزالمعده آسیب می بینند و تخریب می شوند. بنابراین، تولید انسولین کم شده و قند خون بالا می رود. با افزایش قند خون فرد به دیابت مبتلا می شود.

آیا دیابت و آپنه انسدادی خواب در بروز یکدیگر نقش دارند؟ پاسخ این سوال پیچیده است. ابتلا به دیابت می تواند باعث مشکلات تنفسی حین خواب شود. ابتلا به آپنه انسدادی خواب هم می تواند به دیابت منجر شود.

بسیاری از بیماران دیابتی چاق هستند و چاقی به نوبه خود در ابتلا به OSA نقش دارد. از طرف دیگر، ممکن است بعضی افراد اصلا دیابت نداشته باشند و حتی چاق هم نباشند. اگر این افراد به آپنه انسدادی خواب مبتلا شوند و نسبت به درمان آن اقدام نکنند، در معرض ابتلا به دیابت قرار می گیرند.

آمارها در مورد ارتباط بین دیابت و آپنه انسدادی خواب چه می گویند؟

به گفته محققان، در نیمی از بیماران دیابتی ابتلا به OSA دیده می شود. در سال 2014 نتایج یک مطالعه نشان داد که از هر 3 بیمار مبتلا به OSA شدید 1 نفر به دیابت مبتلا می شود. سایر مطالعات نشان داده اند که وقتی شدت آپنه انسدادی خواب بیشتر می شود، وضعیت مقاومت به انسولین و عدم تحمل گلوکز هم وخیم تر می شود.

آپنه انسدادی خواب

آپنه انسدادی خواب

 

اگر قند خون بالا درمان نشود، بیمار به عوارض مختلفی مبتلا می شود. در بیماران دیابتی احتمال ابتلا به مشکلات قلبی عروقی، عفونت لثه و دندان و آسیب کلیوی بیشتر است. علاوه بر این، این بیماران بیش از سایرین در معرض ابتلا به نابینایی قرار دارند.

ارتباط اختلالات تنفسی حین خواب با میزان قند خون، انسولین ناشتا و هموگلوبین A1c مستقل از چاقی است. یک فرد لاغر می تواند هم به آپنه انسدادی خواب مبتلا باشد و هم از کاهش حساسیت به انسولین رنج ببرد. بنابراین، چاقی به تنهایی نمی تواند در ابتلا به آپنه انسدادی خواب نقش داشته باشد.

بیشتر بخوانید: به کمک سی پپ با خر و پف و آپنه خواب برای همیشه خداحافظی کنیم

دیابت و خواب: چرا دیابتی ها به مشکلات خواب مبتلا می شوند؟

حتی دیابتی هایی که به اختلالات خواب مبتلا نیستند، بیش از سایرین در معرض کم خوابی قرار دارند. هنگام شب افزایش قند خون در این بیماران کلیه ها را به دفع قند اضافی وادار می کند. این موضوع باعث می شود که فرد طی شب چند بار به سرویس بهداشتی مراجعه کرده و در نتیجه خواب او مختل شود.

در بیماران دیابتی حفظ تعادل هورمون ملاتونین مشکل است. این هورمون هم چرخه خواب-بیداری را تنظیم می کند و هم روی ترشح انسولین از لوزالمعده نظارت دارد. ایجاد اختلال در هورمون ملاتونین به مقاومت به انسولین منجر شده و کنترل نسبت گلوکز-انسولین را با مشکل روبرو می کند. نتایج یک مطالعه نشان داده در افرادی که طی شب کمترین میزان ملاتونین را ترشح می کنند احتمال ابتلا به دیابت 2 برابر بیشتر است.

اختلال خواب در مبتلایان به دیابت

اختلال خواب در مبتلایان به دیابت

 

مشکل دیگری که در بیماران دیابتی مشاهده می شود، مقاومت به لپتین است. مقاومت به لپتین باعث بی ثباتی الگوی تنفس در هنگام خواب و اختلال در عملکرد تنفسی می شود. این موضوع به خوبی نشان می دهد که چرا بیماران دیابتی در معرض ابتلا به آپنه انسدادی خواب قرار دارند.

آیا آپنه انسدادی خواب در ابتلا به دیابت نقش دارد؟

در بدن مجموعه ای از مواد شیمیایی وجود دارد. هنگامی که تعادل شیمی بدن از بین می رود، تغییر هورمون ها باعث بروز مشکلات سیستمیک می شود.

هنگامی که فرد به آپنه انسدادی خواب مبتلا است، راه های هوایی فوقانی مسدود و تنفس برای بیش از 10 ثانیه قطع می شود. این وقفه در تنفس باعث کاهش اکسیژن خون می شود. با کاهش اکسیژن خون، بدن دچار هیپوکسی می شود. در نتیجه، مغز با ارسال پیام های شیمیایی به بدن ریه ها و دیافراگم را برای نفس کشیدن ترغیب می کند. هنگامی که راه های هوایی مسدود شده از این کار ممانعت کنند، مغز هورمون های استرس را به جریان خون می فرستد تا فرد بیدار شده و به منظور تامین اکسیژن به طور آگاهانه شروع به نفس کشیدن کند.

هنگامی که فرد برای هفته ها و ماه ها چند بار در طول شب دچار وقفه تنفسی و بیداری های مکرر شود، قند خون بالا رفته و حساسیت به انسولین مختل می شود. در نهایت، کاهش حساسیت به انسولین می تواند به مقاومت به انسولین و در نتیجه عدم تحمل گلوکز و دیابت منجر شود.

هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مبتلایان به OSA حتما به دیابت مبتلا می شوند. اما در هر صورت درمان نشدن آپنه انسدادی خواب احتمال ابتلا به این بیماری را بالا می برد.

نقش آپنه انسدادی خواب در ابتلا به دیابت

نقش آپنه انسدادی خواب در ابتلا به دیابت

 

چاقی، آپنه انسدادی خواب و دیابت

چاقی، یک مشکل شایع است که هم در بیماران دیابتی و هم در مبتلایان به OSA مشاهده می شود. چاقی در افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب تعادل شیمیایی بدن را مختل می کند.

هورمون گرلین که باعث افزایش اشتها می شود در مبتلایان به آپنه انسدادی خواب بالا می رود. این امر تمایل به مصرف غذاهای پرچرب و پرکربوهیدرات را به منظور رفع خستگی روزانه افزایش می دهد. لپتین نقطه مقابل گرلین بوده و هنگامی که فرد سیر است ترشح می شود. در مبتلایان به آپنه خواب میزان لپتین کم می شود. این عدم تعادل هورمونی باعث پرخوری و چاقی می شود.

اضافه وزن و در نتیجه وجود بافت اضافی در اطراف گردن باعث تشدید OSA می شود. با بدتر شدن آپنه خواب مجموعه جدیدی از اختلالات شیمیایی ایجاد می شود که در نهایت می تواند به دیابت منجر شود.

آیا دستگاه CPAP فیلیپس مفید است؟

شواهد حاکی از آن است که دستگاه سی پپ حساسیت به انسولین را در همه بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب بهبود می دهد. در بعضی موارد، مشاهده شده که این دستگاه روند مقاومت به انسولین را معکوس می کند. اخیرا در یک مطالعه تاثیر دستگاه سی پپ روی میزان هموگلوبین A1c بررسی شد. نتایج نشان داد که این دستگاه می تواند میزان قند خون را بهبود دهد. در این مطالعه، شرکت کنندگان در چند هفته متوالی حداقل 4 ساعت در شب از دستگاه سی پپ استفاده کردند.

 درمان آپنه انسدادی خواب با دستگاه کمک تنفسی سی پپ

درمان آپنه انسدادی خواب با دستگاه کمک تنفسی سی پپ

 

بیماران دیابتی باید مراقب هر نوع خر و پف یا اختلالات تنفسی حین خواب باشند. درمان آپنه انسدادی خواب با دستگاه کمک تنفسی سی پپ به خصوص در بیماران دیابتی مبتلا به OSA متوسط تا شدید، به کاهش و حفظ ثبات قند خون کمک می کند.

شناسایی بیماران مبتلا به OSA درمان نشده از اهمیت زیادی برخوردار است. غربالگری افراد از نظر ابتلا به آپنه انسدادی خواب و دیابت می تواند به شناسایی به موقع بیماران و درمان همزمان هر 2 بیماری کمک کند.

استفاده از دستگاه سی پپ از بروز دیابت جلوگیری می کند یا سرعت پیشرفت بیماری را کاهش می دهد. به یاد داشته باشید تا زمانی که از طریق تست خواب ابتلا به اختلالات تنفسی حین خواب از جمله OSA اثبات نشده باشد، دستگاه کمک تنفسی سی پپ برای شما تجویز نمی شود.

چگونه می توانید دستگاه کمک تنفسی سی پپ بخرید؟

افرادی که به آپنه انسدادی خواب مبتلا هستند بیش از دیگران در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند. دستگاه CPAP به درمان آپنه خواب و در نتیجه کنترل قند خون کمک می کند. چنانچه به آپنه خواب مبتلا هستید، می توانید این دستگاه را از طریق شرکت فناوری تنفسی کارو تهیه کنید. شرکت کارو نمایندگی فروش دستگاه CPAP است و دستگاه های اورجینال را با نازلترین قیمت در اختیار بیماران قرار می دهد. شما می توانید به صورت حضوری یا غیر حضوری دستگاه مورد نظر خود را از این شرکت خریداری کنید. کارشناسان با تجربه کارو در تمام مراحل خرید دستگاه سی پپ همراه شما بوده و راهنمایی های لازم را در این زمینه ارائه خواهند داد.

درباره نویسنده

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *